The Stand - Stephen King

Stephen King tarafından yazılan Mahşer adlı romanın uyarlaması olan bu muhteşem filmi izledinizmi ? Eğer henüz izlemediyseniz, izlemeden önce romanı okumanızı şiddetle tavsiye ederim... Stephen King'in The Stand adlı romanı ve bu romandan uyarlanan film ne anlatıyor, konusu nedir, şimdi onu inceleyelim...

Film, zaten kitabın sinemaya aktarılmış hali olduğu için konu aynı. Yani bu nedenle bu yazıda kitabı ayrı, filmi ayrı ele almayacağım. Fakat yinede roman hakkında detaylı bilgi almak isterseniz #şuradaki yazımı okuyabilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi, roman filmden çok ama çok daha güzel. Filmde bir çok nokta atlanmış ne yazık ki...

The Stand - Stephen King
Stephen King The Stand (Mahşer) Konusu:

"1973 yılında yazılmış olan bu roman, 1994 yılında sinemaya uyarlandı."

Herşey biyolojik deneylerin yapıldığı bir kurumda işlerin ters gitmesi ile başlar. İşlerin yolunda gitmemesi sonucu süpergrip adı verilen bir virüs dünyaya yayılmaya başlar ve yeryüzündeki insanların %99'u bu virüsten etkilenerek yaşamını yitirir. Virüse bağışıklığı bulunan %1'lik insan grubu ise yaşama tutunmaya çalışırlar. 

-Aslında her şey bundan sonra başlar.-

Hayatta kalan insanlar, kendileri gibi hayatta kalan diğer insanları bulmak, onlar ile bir araya gelmek için yola çıkarlar. Tabii ki bu insanlar birileri tarafından yönlendirilirler. Zira hayatta kalan bir avuç insan, hayatta kalan diğer insanların nerede olduğunu nereden bilebilirler ?

Tam bu noktata filmin (#kitabın) iki ana karakteri ortaya çıkar. Abagail Ana ve Randall Flagg...

Abagail Ana Kimdir ?

Abagail Ana
Filmde (#kitapta) iyilerin tarafını temsil eden bu kadın, kitabın ana karakterlerini yanına çağıran kişidir. Stuart Redman(Stu), Frannie Goldsmith, Larry Underwood, Nick Andros, Tom Cullen gibi karakterler Abagail Ana'nın tarafını seçen karakterlerdir. Kitaptaki karakterlere göre Abagail Ana; yeryüzündeki İsa'yı temsil etmektedir.

Randall Flagg Kimdir ?

Randall Flagg - Kara Adam
Kitapta Kara Adam olarak adlandırılan bu adam ise, adeta yeryüzündeki iblis'i temsil etmektedir. Kendisi gibi kötü kalpli olan kişiler Kara Adam Randall Flagg'ın tarafını seçmektedir. Bu tehlikeli karakter zaman zaman; karga, kurt ve yılan kılığına girebilmektedir.

Rüyalar Ne Anlama Geliyor ?

Kitapta ve filmle çok fazla rüya ve kabuslar bulunuyor. Kitap 1080 sayfa, filmi ise toplam 6 bölümden oluştuğu için haliyle betimlemede oldukça fazla oluyor... İlk önce ayrı ayrı karakterleri tanıyoruz, özel yaşamlarına tanık oluyoruz. Sonra süpergrip adlı hastalık ortaya çıkıyor, hastalık yayılıyor. Yavaş yavaş yeryüzündeki insanların %99'u öldükten sonra ise rüyalar ve kabuslar başlıyor... Ve böylece asıl olaylar gelişmeye başlıyor.

Süpergrip hastalığına bağışıklığı olan %1'lik insan grubu bir süre sonra rüyalar kabuslar görmeye başlıyorlar...

Rüyalarda Abagail Ana: Karakterler Abagail Ana'yı bir çiftlik evinin verandasından gitar çalar bir vaziyette görüyorlar. Abagail ana rüyasına girdiği herkesi bir anne şevkati ile yanlarına çağırıyor. "Arkadaşlarınıda al yanıma gel, doğuda sen ve arkadaşlarını bekliyorum" şeklinde çağırıyor. Abagail ana rüyasına girdiği herkesi iyi ve doğru yola davet etmeye devam ediyor.

Rüyalarda Randall Flagg: Karaktarler aynı zamanda rüyalarından Kara Adam'ıda görüyorlar. Yılan, karga, kurt gibi kılıklara girebilen iblis kara adamı rüyalarında görmek karakterler için tam bir kabus anlamına geliyor... Yol kenarlarında çarmıha gerilmiş insan cesetleri ile başlayan kabus'ta Randall Flagg; karakterlerini batıya, kendi yanına çağırıyor. "Arkadaşların ile birlikte batıya, bana doğru gel. Yoksa ben geleceğim"

Karakterler Nereye Gidiyor ?

Rüyalarından Abagail Ana ve Kara Adam'ı gören karakterler ilk başlarda bu rüyaları önemsemiyorlar. Kalbinde iyilik bulunan insanlar Abagail Anayı bulmak için doğuya doğru yola çıkıyorlar. Yola çıkan karakterler yolda diğer karakterler ile karşılaşıyorlar ve onlarında aynı rüyaları gördüklerini öğreniyorlar. 

Aynı şekilde kötü kalpli insanlar ise, kötü adam Randall Flagg'ın tarafını seçerek batıya doğru yola koyuluyorlar. Üstelik yolda görükleri çarmıha gerilmiş insan cesetlerine rağmen...

Kitap ilk olarak Abagail Ana'nın peşinden giden karakterlere yer veriyor. Daha sonra ise Kara Adam'ın yanındaki karakterlere. Fakat Kara Adam ve ekibi bizi ilgilendirmiyor. Bizim tarafımız Abagail Ana 👊

ÖNEMLİ: Karakterler Abagail Ana ve Rangall Flagg'ın tarafını seçtikten sonra bir savaş başlıyor. Kara adam, batıda yanına topladığı adamları ile doğudaki insanların hepsini öldürmek ve hükmetmek istiyor. Kara Adam ve ekibi, Abagail Ana ve ekibine karşı ! Bu amansız mücadeleyi kim kazanır sizce ?

Öne Çıkan Karakterler

Nick Andros - Tom Cullen

Nick Andros - Tom Cullen
Filmde (#kitapta) en çok sevdiğim iki karakter bu ikiliydi diyebilirim. Fotoğrafta sol tarafta görmüş olduğunuz kişi Nick Andros. Kendisi rüyalarda Abagail Ana'yı gören ilk kişi olup, doguya doğru yola koyulan ilk kişidir. Dilsiz ve sağır olan Nick, Abagail Ana'ya doğru giderken yolda Tom Cullen ile karşılaşır. Fotoğrafta sağ tarafta yer alan kişi ise Tom Cullen. Kendisi biraz yarımakıllı bir arkadaştır. Zihinsel olarak biraz özürlü olan Tom Cullen çocuk ruhlu hareketleri ile filme (kitaba) renk katmıştır. İkili doğuya, Abagail Ana'nın yanına doğru yola birlikte devam etmişlerdir.

Larry Underwood

Larry Underwood
20'li yaşların başında olan Larry, süpergrip sonucu ailesini kaybetmiş ve rüyasında görmüş olduğu iki kişiden Abagail Ana'yı seçerek onun yanına doğuya doğru yola çıkan bir gençtir. Kendisi virüs yayılmadan önce çıkarmış olduğu single ile tanınan bir rock yıldızı olmuşdur. Fakat yapmış olduğunun şarkının çok dinlenmesi ona birşey kazandırmamıştır. Zira ortaya çıkan virüs, insanlığın sonu olmuştur.

Nadine Cross

Nadine Cross
Gördüğü rüyalar sonucu Abagail Ana'yı tercih eden Nadine; doğuya, Abagail Ana'nın yanına gidebilmek için yolda tanıştığı Larry Underwood ile yoluna devam eder. Aynı yolun yolcusu Larry Underwood ile Nadine Cross, ilerleyen günlerde Nick Andros ve Tom Cullen ile tanışır.

Fakat ortada büyü bir sorun vardır ! Nadine, her ne kadar kabuslarında görmüş olduğu kara adamdan kaçmak istesede; Kara adam Nadine'i karısı yapmaya niyetlidir. Kara adam Nadine'in rüyalarına girerek; "Yanlış yoldasın ! Anagail Ana'ya değil; batıya, benim yanıma gelip kadınım olacaksın" şeklinde uyarmaktadır. Geceleri bu tür kabuslar gören Nadine, Larry ile birlikte Abagail Ana'ya doğru giderken yol kenarlarından direklere konup kendisine bakan karga görmeye devam eder.

Harold Lauder

Harold Lauder
Görmüş olduğu iki rüya sonucu Abagail Ana'nın tarafını seçen Harold, aynı kasabadan arkadaşı olan Fran Goldsmith ile birlikte Abagail Ana'nın yanına doğru yola çıkar. Yolda Stuart Redman ile tanışan Harold ve Fran, Stuart ile birlikte yola devam ederler.

En başından beri Harold'u sevmeyen Fran, Stuart ile yakınlaşmaya başlar. Bu duruma sinir olan Harold ilerleyen günlerde Nadine ile tanışarak Nadine ile yakınlaşmaya başlar... Nadine artık rüyalarında, Harold ile birlikte Kara Adam'ın yanına gitmesi gerektiğini görür. Kara adam artık sadece Nadine'i değil aynı zamanda Harold'u da istiyordur.

Stuart Redman - Fran Goldsmith

Stuart Redman - Fran Goldsmith

İlk Önce Fran Goldsmith ile başlayalım... Fotoğrafta sağ tarafta görmüş olduğunuz bayan Fran Goldsmith yani Frannie. Süpergrip virüsü ortaya çıkmadan önce frannie erkek arkadaşı tarafından hamile bırakılır. Frannie hamile kaldıktan sonra ise süpergrip ortaya çıkar ve herşey karışır. Hamile hali ile bir başına kalan frannie, yaşadığı kasabada kendisine ilgi duyan Harold ile kasabadan ayrılıp Abagail Ana'nın yanına doğuya doğru yola çıkarlar. Frannie aslında Harold'dan nefret ediyordur. Fakat hamile hali ile tek başına yolculuk etmek istemediği için yol boyu Harold'a katlanan Frannie Stu ile tanışınca Harold'u saf dışı bırakıyor.

Gelelim Stuart Redman'a... Stu, süpergrip adlı virüs ile ilk karşılaşan kişidir. Virüse bağışıklığı bulunan Stu, Harold ve Frannie ile tanışır tanışmaz Frannie ile yakınlaşıyorlar. Ve flört etmeye başlıyorlar.
***
Kitapta ve filmde çok fazla karakter var. Fakat bilmeniz ve tanımanız gereken temel karakterler bunlar. Şimdi kitap ile ilgili bilmeniz gereken diğer şeylere bakalım...

Süpergrip Nedir ?

Kitap boyunca süpergrip olarak adlandırılan bu hastalık aynı zamanda 'kaptan trips' olarakta telafuz ediliyor.

Süpergrip hastalığı belirtileri ise şu şekildedir... Üşüme, ateş, bağ ağrısı, halsizlik, zayıflık, iştah kaybı, idrarda sancı, salya, şiddetli burun akıntısı ve öksürük gibi belirtiler süpergrip'in belirtileridir. Ve bu belirtileri gösteren bütün karakterler tek tek yaşamını yitirmiştir.

Kitap Nerede Geçiyor ?

Her ne kadar virüsün dünyanın %99'unu etkilediği söylensede; kitapta ve filmde ABD dışında hiçbir ülkeden söz edilmemiş ! Olaylar genel olarak; New York, Boston, Ogunquit, Houston, Chicago bölgelerinde geçmekte.

Özgür Bölge Boulder Neresidir ?

Kitapta ve filmde Abagail Ana'nın yanına doğuya giden insanların toplandığı bölge 'Özgür Bölge' olarak adlandırılmaktadır. Özgür bölge olarak adlandırılan bu bölgede Colorado 'Boulder' dadır.

Fragman:


Son sözler:

Bu yazımda Stephen King'in The Stand olarak adlandırılan Mahşer adlı romanından uyarlanan film hakkında bilmeniz gereken ayrıntılara değindim. Eğer roman hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz #şuradaki yazımı okuyabilirsiniz.
Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Filmin biraz araştırmıştım,boş bir zamanımda izleyeceğim.
    Çok başarılı bir yazı olmuş,emeğinize sağlık ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aysel, filmini mutlaka izlemelisiniz. Emin olun en az kitap kadar güzel... Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil