Göbeklitepe'de Yeni Keşifler İçin Çalışmalar Başladı

"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe 12 bin yıllık geçmişi ile keşfedildiği günden bu güne neolitik döneme ait bilgiler ve eserler veriyor.  İnsanlık tarihi hakkında bir çok bilgi veren göbeklitepe'de yeni alanların ortaya çıkarılması için bu yılki çalışamalar Taş Tepeler projesi kapsamında başladı. 

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan göbeklitepe'de Sibirya'da kullanılan taş alet teknolojisinin izlerine rastlanırken yeni buluntuların gün yüzüne çıkması için bu yılki kazı başladı. Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, alanda yapılacak olan çalışmaların 100 yıl sürebilebileceğini açıkladı.

Bu yılki Göbeklitepe kazılarını ekim ayı ortasına kadar sürdürmeyi planladıklarını aktaran Karul, şöyle konuştu:

"Ağırlıklı olarak koruma ve konservasyona yönelmiştik ama bu yıl yeni kazı alanları da oluşturduk. Göbeklitepe'de ikinci tabakaya ilişkin yapı kalıntılarında temizlik çalışmaları devam ediyor. Aynı zamanda çatıyla koruma altında olan alandaki D tapınağı olarak adlandırılan bina içerisinde de temizlik ve kazı çalışmalarını sürdürüyoruz. Orada zemine oyulu alanlar vardı, daha önceden kazılmamış yeni alanlarda kazılar yaptık. Bu yıl Göbeklitepe ve Taş Tepeler Projesi'ndeki yerlerde ekim ayının ortalarına kadar kazı çalışmaları devam edecek. Bu, yaklaşık 4-5 ay gibi bir süreç ifade ediyor."

Yorum Gönder

Yorum Gönder