Dünya Genelinde Müzelerin %13'ü Kalıcı Olarak Kapanabilir!


Covid19 salgını sebebi ile dünya genelinde müzelerin geçici süre ile kapatıldığını zaten biliyoruz. Coronavirüs sebebi ile kapatılan müzelerin online olarak ziyarete açıldığını daha önce sizlere #duyurmuştum.  Salgın günlerinde Louvre müzesi sanal olarak 10 milyondan fazla ziyaret #edilirken, dünya genelinde müzelerin %13'ü kalıcı olarak kapanma tehlikesi ile karşı karşıya...

UNESCO ve Uluslararası Müzeler Konseyi ICOM’un Covid-19 sürecinde yaptığı iki ayrı araştırmaya göre; sadece ABD'deki müzeler karantina nedeniyle günde 33 milyon dolar kaybederken, ABD'deki kültür sanat sektörünün maddi kaybının 5.5 milyar dolar'a ulaştığı açıklandı. Ayrıca araştırmalara göre sürece adapte olmakta en güçlük çeken Afrika ülkeleri ile Karayip ve Pasifik üzerindeki küçük devletler oldu. Buradaki müzelerin sadece yüzde 5’i sanat izleyicilerine dijital erişim sunabildi.

Tüm dünyada 18 Mayıs’ta Uluslararası Müzeler Günü kutlandı. Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl dijitalde kutlanan Müzeler Günü’nde UNESCO ve ICOM’un yeni raporları yayımlandı. Araştırmalarda müzelerin sürece adaptasyonu ve müzelerin hayatta kalması için nasıl desteklenebileceği değerlendirildi.
Yorum Gönder

Yorum Gönder