Denizli'deki 2 Bin 200 Yıllık Tiyatro Yeniden Perdelerini Açmaya Hazırlanıyor!



UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Denizli'deki Laodikya Antik KentiBatı (Helenistik) Tiyatro'su ile yeniden sanatseveleri ağırlamaya hazırlanıyor... Geçmişi 2200 yıl öncesine dayanan Laodikya Antik Kenti'ndeki Batı (Helenistik) Tiyatro'su; yapılan kazı çalışmalarında 10.000 kişiyi alabilecek kapasitede olduğu ortaya çıktı. Yapılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan ve 2 bin 200 yıllık geçmişe sahip ‘Batı (Helenistik) Tiyatro’da bugünün tiyatrolarında olduğu gibi biletli oturma düzeni ve şeref locası olduğunu tespit edildi.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Denizli’nin Pamukkale ilçesi Eskihisar Mahallesi yakınında yer alan Laodikya Antik Kenti'nde başlatılan kazı çalışmaları devam ederken, Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek bazı açıklamalarda bulundu.



Günümüzde Rahatlıkla 12.000 Kişiyi Alabilecek Bir Tiyatro


Kazı çalışmaları sırasında 10 bin kişilik olduğu ortaya çıkan tiyatro hakkında Şimşek restorasyon çalışmaları tamamlandığında 12 bin kişiyi rahatlıkla alabileceğini belirtti.

“Bu (batı) tiyatroda özelliklede alt oturma basamakları, alt cavea dediğimiz mermerden yapılmış üst oturma basamakları travertenden yapılmış ve 98,5 metre civarında bir çapı var. Tiyatro antik dönemde 8 bin civarında bir oturma kapasitesine sahip ama günümüzde rahatlıkla 12 bin kişi alacak bir tiyatro. Kuzey Tiyatrosunun 124 metreden daha fazla çapı var daha büyük bir tiyatro tamamen mermerden yapılmış ama biz öncelikle bu kompakt tiyatronun ayağa kaldırılmasını düşündük. Çünkü her şeyden önce Laodikeia’da artık 2 tane tiyatro ve Anadolu’nun en büyük stadyumunun olduğu bir antik kent olduğunu biliyoruz. Bunun için Laodikeia’da ki tiyatrolardan bir tanesinin ayağa kaldırılması ve kullanıma geçilmesini hak etmiş bir antik kent olduğunu düşünüyoruz.”

Bir Yıl Sonra Tiyatroyu Tamamen Bitirmiş Olacağız


Tiyatro'yu Mayıs 2021 tarihinde tamamen kullanıma açmayı planladıklarını belirten Şimşek restorasyon çalışmaları ile ilgili şunları belirtti;

2020 Ağustos sonu gibi inşallah olursa, 30 Ağustos gibi burada en azından 10 bin kişinin oturabileceği seviyeye gelecek ve ilk gösterinin yapılması gibi bir düşüncemiz söz konusu, inşallah bu da gerçekleşecek. Çünkü tiyatro ülkemizin tanıtımı için çok önemli ve gerçekte bu tiyatroda antik dönemde Milattan Sonra (M.S.) 4. yüzyıldan itibaren tiyatrolar önemini kaybetmişti ve yaklaşık 1600 yıl sonra tiyatro yapılış amacına uygun bir şekilde halk ile ve sanatçılarla buluşacak. Gerçekte bizim için Laodikeia Tiyatrosunun yani Helenistik Tiyatro’nun ayağa kaldırılması ve binlerce yıl sonra kullanıma açılması, tekrar sanatla buluşması ve halkla buluşması yönünden çok önem veriyoruz. Bunu da ümit ederim fazla değil yaklaşık olarak 1 yıl gibi kalıyor artık 1 yıl sonra bu tiyatroyu tamamen bitirmiş olacağız. İnşallah hep birlikte buradaki güzel etkinlikleri ve aslına uygun şekilde ayağa kaldırmanın onuru ve gururunu hep birlikte yaşayacağımızı düşünüyorum”


Tiyatro'da ilk oyun 30 Ağustos tarihinde oynanacak.
Yorum Gönder

Yorum Gönder