Sualtı Heykel Müzesi MUSA

Vicissitudes, Derinlik 5m
İngiliz fotoğraf sanatçısı ve heykeltraş Jason deCaires Taylor, yaklaşık 450 adet gerçek insan boyutundaki heykelleri yapıp Karayip Denizinin derinliklerine bırakarak, dünyanın ilk sualtı heykel müzesini Meksika'nın en canlı kentlerinden olan Cancun'a kazandırdı.

Tam adı Museo Subacuático de Arte olan  sualtı heykel müzesi, MUSA kısatlması ile biliniyor. Denizin hemen açıklarında bulunan müze, 4 ila 8 metre derinliklerinde olup, dalgıçların yanı sıra şnorkellilerin'de ziyaret edebileceği bir derinlikte bulunuyor. 4 ila 8 metre derinliklerinde olan sualtı heykel müzesi iki ayrı galeriden oluşuyor. Bunlar Salon Nizuc ve Salon Manchones. Tamamlanması yaklaşık olarak 3 yıl süren müze, 200 tonu geçen ağırlığı ile 420 m2'lik bir yer kaplıyor.

Sessiz Evrim, Derinlik 8m
Taylor heykellerin sualtı hayatının doğal bir parçası olabilmesi için PH değeri nötr olan, dayanıklı bir çimento kullanmış. Bu sayede mercanlar ve çeşitli deniz canlıları heykellerin üzerine yuvalanıp, onları ev edinebiliyor ve bir yandan da görünüşlerini zaman içinde olağanüstü şekillerde değiştirebiliyor.

Taylor, yapmış olduğu çalışmayı şu sözler ile açıklıyor...

"...Bizim kuşak 20 yıl boyunca teknolojik, kültürel ve coğrafi bakımdan hızlı bir değişime tanıklık ediyor. Bu da bizde bir kaybetme duygusuna neden oldu. Bu çalışmayla o anları kaydetmek istedim..."

"...Dalış hocası olduğumda, mercan kayalıklarının nasıl yok edildiğine şahit oldum, bu da beni yapay resif olarak hizmet verebilecek bir sanat eseri yapma fikrine götürdü..."

"...Galeride sadece bir bakış açısı olabiliyor, ama sualtında heykellerin üzerinde süzülüp, aralarında dolaşabilirsiniz..."

"...İnsanların doğaya karşı gelmediği, doğayla uyum içinde yaşadığı bir imge yaratmak istedim..."

"...Buradaki “insanlar” bir habitat oluşturacak. Böylesi bir güzelliği benim ellerimle üretmem mümkün değil, bunu sadece doğa yapabilir..."

Inertia (Atalet), Derinlik 5m

Inheritance (Miras), Derinlik 4m
Banker (Bankacı), Derinlik 6m

Daha fazla bilgi için musamexico.org adresini ziyeret edebilirsiniz.

Kaynak: #BBC
Yorum Gönder

Yorum Gönder