Ölü Beden Sergisi Plastinasyon Sanat mı Vahşet mi?

Plastinat
Plastinasyon ve Plastinat vücut bağışlama nedir? Plastinasyon işlemi sonucunda işlenen ve plastikleşen bedenlere plastinat denilir. Alman doktor Gunther Von Hagens (Gantır van Hagins) kurduğu enstitünün benzersiz vücut programı vasıtası ile insanlar bedenlerini enstitüye bağışlıyorlar. Plastinat vücutlar Body World sergilerinde sergileniyor. Şu anda on binden fazla insan bedenini bağışlamış durumda. Ayrıca tıp fakültelerindeki eğitim için kadavra yerine de kullanılan plastinatlar ürkütücü olduğu kadar ilginç de... İnsan hem kendi vücudunu hem de hayvanların vücudunun en gizli noktalarını görebiliyor.

Gunther Von Hagens, (Gantır van Hagins) Plasyinasyon yöntemini 1977 yılında geliştirmiş. Gantır van Hagins, daha sonra patent işlerini hallederek 30 milyondan fazla insanın gezdiği “Body Worlds” sergilerini düzenler. Bu sergilerde insan vücudunun parçaları ve beyin kesitleri; iskelet ve kas sistemlerinin yanı sıra hayvanlar da plastik hale getirilmiştir.

Plastinat

Plastinasyon Enstitüsü kurulduğu 1982 yılından beri bağış yöntemi ile çalışıyor. İnsnalar ölmeden önce “benzersiz vücut bağışı programı”na kaydoluyorlar. Şu ana kadar 11.500’ün üstünde bağışçı var. Öldüklerinde vücutları plaktikleşecek ve kesitlerine ayrılıp, renklendirilecek. Sonra da sergilenecek ya da kadavra yerine tıp fakültelerinde kullanılacak.

Çok zahmetli ve bir o kadar da korkunç bu yöntem nasıl mı yapılıyor?

Plastinasyon işleminin asıl amacı vücuttaki su ile plastiğin yer değiştirilmesi işlemidir. Dokularda su yerine plastik vardır. Vücut bu sayede çürümez ve plastikleşir. İlk olarak cesedin çürümesini önlemek için vücut içerisine atar damarlardan formalin enjekte edilir. Tahnit yani cesedin bozulmama işleminin ilk aşamasında damarlardan enjekte edilen kimyasal çürümeye neden olan bakterileri öldürüyor.


Body World Plastinat

Daha sonra deri, yağ dokular, bağ dokular çıkartılıyor. Böylece organlar görünür bir duruma geliyor. Diseksiyon aşamasında vücut temizlendikten sonra. Aseton banyosu basamağına geçiliyor. Bu aşamada vücuttaki su ve yağ ayrılıyor. Daha sonra asetonun yerini silikon, kauçuk gibi polimer çözeltisi alıyor. Vakum tankında örnekteki aseton çıkartılıyor. Bu aşamadan sonra polimerin hücrelere işlemesi yani suyun yerini alması sağlanıyor.


Plasatinasyon

Vücut parçaları ve organlar istenilen konuma getiriliyor. Vücut ve organlar teller ve metal iskeletler ile sabitleniyor. Daha sonra plastikleşen vücut, ışık gaz, ısı ile sertleştiriliyor. Onlarca hatta yüzlerce parçaya bölünmüş kesiti, diğer organların kesiti, damar ve kas yapısını gösteren örnekler de hazırlanıyor.

Vücudun renklendirilmesi -70 derece yapılıyor. Bağ dokular, kas dokular, deri ve deri altı dokuları renklendirilerek birbirinden ayrılıyor.

Plastinasyon Body World
Yorum Gönder

Yorum Gönder