Ölmeden Önce Ne Yapmak İstersiniz ?

Hemen hemen herkesin ölmeden önce yapılacaklar listesi vardır. Benimde bir zamanlar -eski blogumda- vardı. Listede yer alan maddelerin kaçı gerçekleşir bilinmez ama listeler alır başını gider, uzadıkça uzar. Şimdi bende birkaç sayfa yazabilirim bu konuda. Fakat konu o değil. Bu yazımda size bahsetmek istediğim diğer insanların bu konuda ne düşündükleri ile alakalı... 



Candy Chang ve arkadaşlarıda insanların ölmeden önce ne yapmak istediklerini merak etmiş ve New Orleans'da eski bir binanın bir yüzeyini kara tahta ile kaplamış. Tahtanın üzerine ise "Before i die ...." yazmış ve insanların bu cümleyi tamamlamalarını sağlamış. Yazılan en popüler kelimeler; ünlü olmak, çok paraya sahip olmak ile alakalı olsada dünyayı kurtarıp daha yaşanılabilir kılmak gibi umut verici kelimelerde göze çarpmış. Para ve şöhret isteyen insanların gölgesinde kalan azınlıktaki bu güzel insanlara daha ulaşılabilir olmak için; Kanada, İspanya, İskoçya, Avustralya ve Hollanda'da proje hayata geçirilmiş. 


Proje büyümeye devam edince Candy, duvara ulaşamayan insanlara ulaşmak için projeyi internete taşımış ve beforeidieproject.com sitesini kurmuş. Chang 2009 yılında ona annesi kadar yakın bir sevdiğini kaybettikten sonra, ölüm üzerine daha çok düşünmeye başlamış. Projesinde de bu nedenle insanları ölüm üzerine biraz kafa yormaya davet ediyor.

2012 yılında yaptığı bir TED konuşmasında Candy, projeye nasıl başladığını, işlerin nasıl geliştiği ve ürettiği diğer projeleri anlatıyor...

video oynatıcıda sağ alt köşeyi kullanarak Türkçe altyazıyı açabilirsiniz.
Sahip olduğumuz en önemli iki şey, zaman ve insanlarla olan ilişkilerimiz. Dikkat dağıtıcıların sürekli arttığı çağımızda, bakış açısını korumak ve hayatın kısa ve kırılgan olduğunu hatırlamak her zamankinden daha önemli. Çoğunlukla ölümü konuşmaktan hatta düşünmekten caydırılıyoruz, ama ölüm için hazırlanmak en güç iş. Ölümü düşünmek, hayatımıza açıklık kazandırıyor.
Zaman hızla akıp giderken, her geçen saniye ölüme daha çok yaklaşıyoruz. Ölümü bir saniye olsun düşün(e)mediğimiz şu günlerde kendinize sormanızı istiyorum, ölmeden önce ne yapmak istersiniz ?
Yorum Gönder

Yorum Gönder