Oğuz Atay - Tutunamayanlar

Bu yazıyı 03.12.2015 tarihinde mustafaalniak.net adlı blogumda paylaşmıştım. O blogu kapattığım için yazıyı burada paylaşmaya karar verdim.

Her zaman betimleme dolu kitapları sevmişimdir. Yazar, yaşamış olduğu bir olayı; düşüncelerini, hislerini ve daha fazlasını katarak anlattığı zaman ben daha çok seviyorum o yazıları - o kitapları. Yeterki güzel bir şekilde okuyayım ve okurkende yaşayayım. Okurken yaşamak, yani yaşayarak okumak olarak tanımladığım bu hissi, kitaplar ile ilğili olarak yazmış olduğum; "yaşayarak okumak" adlı yazımda açıklamıştım. Okumak için buraya tıklayabilirsiniz.   Tutunamayanlar'da bu şeklide uzunca anektodlardan oluşan bir kitap. Bu yüzden sevdim ve okumaya değer gördüm. Öte yandan farklı bir deneyim oldu benim için. Okuduğum diğer romanlara pekte benzemiyor. Tutunamayanlar, alışılmışın dışında bir roman. Şayet bu okuduğum bir roman ise, diğer okuduklarım neydi ? :D  Neyse, okudum ve bitti işte.  Şu sıralar ise "Deli Dolu Bir Yaz" adlı kitabıma başladım. Tutunamayanlar'ı okumak isteyenler, uzunca sürecek olan bir anı karmaşasına hazır olmalılar. Çünkü kitapta birçok anıdan bahsediliyor. Ben çoğu zaman işin içinden çıkamadım. Kitap, çokça; izlenimler, ayrıntılar ve ruhsal çözümlemelerden oluşuyor... Okumaya doyamayacağınız türden...  

Kitabın Konusu: Kitabın ana karakterini oluşturan Turgut Özben, yakın arkadaşı olan Selim Işık'ın ölüm haberini alır. Fakat Selim'in neden öldüğüne bir türlü anlam veremeyen Turgut, suçluluk duygusu ile arkaşını ihmal ettiğini düşünür. Ama Selim herşeye rağmen, artık hayatta değildir. Turgut, Selimin ölümünü anlayabilmek için Selimin yakın çevresini araştırmaya başlar. Kendisinin tanımadığı, Selimin diğer arkadaşlarına ulaşır. Turgut, irtibat kurmuş olduğu her kişiden Selim hakkında yeni şeyler öğrenir. Selim, her arkadaşına farklı bir yönünü göstermiştir. Kitaba dahil olan her kişi, Selim hakkında yeni bir bilgi demektir. Romanda birçok kişi var ve bu kişiler aslında selimin hayatındaki kişilerdir.  Ve bu kişiler, okura ve Turgut'a Selim Işık'ı anlatacaktır. Selim'i anlamak ve tanımak için, geçmişe dönük bir çok maziye şahit olacaksınız... Okumuş olduğum bu kitabı size tek bir cümlede açıklamam gerekirse; "Selim, düşünen ve sorgulayan bir insandır ve bu yüzden "tutunamamış"tır." 

 Kitap Hakkındaki Görüşüm: Herşeyden önce Sürekli adını duymuş olduğum bu kitabı bitirmiş olmanın mutluluğu içindeyim. Tarzı ve farkı ile bambaşka bir tat bıraktı bende :)

KİTAP HAKKINDA DETAYLAR:  
Yazar: Oğuz Atay  
Yayınevi: İletişim Yayınevi  
Sayfa:724  
Puanım:4/5
Yorum Gönder

Yorum Gönder