Türkiye RTÜK Kararı İle Netflix'e Genel Denetim Getiren İlk Ülke Oldu !


1 Ağustos 2019 itibari ile RTÜK; Netflix, BluTv, PuhuTv gibi dev internet yayıncılarını denetlemeye başladı. Resmi Gazete'de yayınlanan yasal düzenleme ile dünyada bir ilk yaşandı. Radyo Ve Televizyon Üst Kurulu olarak bildiğimiz RTÜK artık Netflix başta olmak üzere çevrimiçi dizi film paylaşım platformlarını denetleyecek.

İnternet yayıncılığını kontrol altına almak isteyen RTÜK bu konuda büyük adımlar atmaya başladı. Fakat bu adımlar ne kadar doğru ?

Netflix Çokmu Masum ?


Yıllardır Netflix yapımları izleyen biri olarak şunu söyleyebilirim ki; son yıllarda Netflix'de eşcinsellik her yapımda karşımıza çıkmaya başladı. Zaten var olan; küfür, alkol, cinsellik gibi olmazsa olmaz unsurların yanına birde eşcinsellik öğesi eklenince devlet buraya da el attı. Bu kararı almakta haksızda sayılmazlar fakat atılması gereken doğru adım tam olarak bu değil. 

RTÜK İşini Yapabiliyor mu ?


Açılımı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu olan RTÜK henüz televizyon kanallarına sözünü geçiremezken özgür internet yayıncılığına nasıl el atıyor ? Günümüzde televizyonda yayınlanan bir çok dizi RTÜK'e para cezası ödeyip yayına devam ediyor. Neden ? Çünkü kesilen para cezaları çok az ! Kanal zaten çok kazandığı için, cüzi miktar olan cezayı ödeyip yayına devam ediyor. 

Yıllardır televizyon kanalları uyuşturucu, kadına şiddet, tecavüz gibi öğelerin işlendiği dizileri yayınlıyor. Çukur çokmu masum ? Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz ? Sıfır Bir ? Kurtlar Vadisi ? Bu dizilerde yıllarca uyuşturucu kaçakcısı mafya bozuntuları gençleri nelere özendirdi ? Kurtlar Vadisi izleyip yürüyüşü değişen ergenleri ne çabuk unuttuk ?

İnternet yayıncılığı değil televizyon kanalları elden geçirilmeli ilk olarak. Televizyonda bir sürü yasadışı, ahlak dışı yapımlar herkesin ulaşabileceği şekilde paylaşılırken internet yayıncılığı o kadar masum ki !

İşte O Karar 


1 Ağustos 2019 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik şu şekilde.



RTÜK'ün resmi sitesinde yayınlanan yönetmeliğin tamamını okumak için #şuraya bakınız.

Şimdi Ne Olacak ?


Netflix yapımlarına sansür hiç yakışmayacak. BluTv' de Behzat Ç. izlerken küfürlerin sürekli biplendiğini, rakının sansürlendiğini düşünsenize ? Çıldırırsınız ! Eğer RTÜK gerçekten Netflix üzerinde böyle bir baskı oluşturacaksa Netflix Türkiye'den çekilebilir. Bu şekilde Netflix Türkiye'nin yayına devam edeceğini pek sanmıyorum. Bir Netflix kullanıcısı olarak sansürlü içeriğe para ödemem, üyeliğimi sonlandırırım.
Yorum Gönder

Yorum Gönder