Çav Bella (Bella Ciao) şarkısının Hikayesi

Çav Bella Hikayesi
Bir çok kişinin La Casa De Papel dizisinde yer alan #şu sahne sayesinde keşfettiği Çav Bella (Bella Ciao) adlı şarkının hikayesinden bahsetmek istiyorum bu yazımda. Çav Bella'nın hikayesi nedir sizce ? Gelin birlikte bakalım...

Çav Bella Şarkısının Hikayesi


Bir İtalyan halk şarkısı olan Çav Bella'nın asıl adı Bella Ciao'dur. Bir zamanlar İtalya'nın kuzeyinde yer alan Po Ovası'nda pirinç tarlalarında zor şartlar altında çalışan bir işçinin; evinden çıkarken karısına karşı söylediği bir şarkı olarak ortaya çıkmıştır. Şarkıda yer alan "çav bella" sözleri "hoşçakal güzelim" anlamına gelmektedir.

Her sabah evinden işine giderken karısına karşı "hoşçakal güzelim" sözlerini yazarak şarkı yapan kişinin kim olduğu bilinmemektedir. Yani bu güzel şarkının bestecisi ve söz yazarı bilinmemektedir.

Yükselişini II. Dünya Savaşı sırasında yakalayan Çav Bella; birden bire direnişin sembolü haline gelen bir marş halini almıştır. II. Dünya Savaşı patlayınca; İtalya'da Mussolini'ye ve Alman İşgalcilerine karşı mücadele veren İtalyan direnişçiler şarkının sözlerini değiştirerek söylemeye başlamışlar. Fakat şarkıdan değişmeyen sözlerden birisi "hoşçakal güzelim" anlamına gelen "Çav Bella" sözüdür. Savaşa giden askelerin, tıpkı pirinç tarlasına giden işçi gibi karılarına söylediği "hoşçakal güzelim" sözleri hiç değişmemiştir.



Direnişin bir sembolü haline gelen şarkı, kısa sürede anarşistleri, komünistleri, sosyalistleri ve diğer anti-faşist grupları bünyesinde toplamış olan İtalyan partizanlarının resmi marşı haline gelmişti. Savaştan sonra da haksızlığa, eşitsizliğe karşı mücadeleyi benimseyenlerin, devrime inananların, Sosyalistlerin marşı, yani bir devrim şarkısı olmayı sürdüren Bella Ciao dünyanın dört bir köşesinde onlarca farklı dilde seslendirilmiştir.


Benim şarkının en sevdiğim versiyonu budur. Şarkıyı ülkemizde de seslendirenler oldu fakat ben bunu daha çok seviyorum. Dinleyin muhtemelen sizde seveceksiniz. 

Bir yazının daha sonuna geldim, o halde Çav !
Yorum Gönder

Yorum Gönder