The 100 İlk 4 Sezon Değerlendirme !

Aslında amacım her sezonu ayrı ayrı ele almaktı fakat nasip olmadı ! Her sezonu bitirdikten sonra tek tek sezon değerlendirmesi yapacaktım. Fakat dizi öyle bir sardı ki; ilk 4 sezonu bitirdim. Şimdilerde 5. sezon The CW kanalında ve internetteki çeşitli sitelerde bulunuyor olsada, ben 5. sezonun Netflix'e gelmesini bekliyorum. (Bu arada dizinin 6. sezonu resmi olarak onay aldı.) Böylece The 100 izlemeye biraz ara verip farklı dizi filmler izlemiş olacağım. Hem de The 100 dizisinin ilk 4 sezonunu ele alacağım... Başlamadan önce; The 100 dizisini henüz izlemediyseniz, bu yazıdaki spoiler'lara maruz kalmadan #şuradan dizi hakkında bilgi alabilirsiniz. Diziyi henüz izlememiş olan okurlarımızı dizi hakkında ön bilgi verdiğimiz yazımıza yönlendirdiğimize göre, şimdi ilk dört sezonu hatırlayabiliriz. O halde başlayalım !

The 100 İlk Sezon | Soldan Sağa: Jasper - Octavia- Bellamy- Clarke - Wells - Finn - Monty
Bu yazı baştan sona spoiler içermektedir !

The 100 1. Sezon Değerlendirme


The 100 - Yeryüzüne İniş

97 yıl önce dünyada yaşanan nükleer bir felaket sonrası dünya yaşanılamaz bir hal almıştır. Dünyanın yaşama elverişli olması için 100 yılın geçmesi gerekmektedir. Fakat Ark adı verilen uzay istasyonunda yaşayan bir grup insan, Ark'ın yaşam kaynaklarının 97 yıl sonra tükenmesinden dolayı; nüfusu azaltma yoluna gitmişlerdir. Ark'ta tutuklu olarak yargılanan 100 genç; dünyanın yaşama elverişli olup olmadığı test etmek ve Ark'ın yaşam kaynaklarının bir ay daha fazla dayanmasını sağlamak için yeryüzüne gönderilirler. Ve böylece macera başlamış olur.

The 100 - Yeryüzüne ayak basan ilk kişi; octavia
Yer yüzüne gönderilen 100 genç arasında yakından tanıyacağımız ilk karakterler şöyledir; Clarke, Bellamy, Octavia, Jasper, Monty, Murpy, Finn, Wells ve diğerleri... Şimdi bu karakterleri yakından tanıyalım.

Clarke


The 100 Clarke
Ark uzay istasyonunda yönetim kurulu üyelerinden olan Doktor Abagail Griffin (Abby)'in kızı olan Clarke Griffin; yeryüzüne gönderilen 100 genç içinde öne çıkan isimlerden birisidir. Yeryüzünde kanun ve yönetim olmasada liderlik ruhuna sahip olan Clarke, adeta 100 kişinin lideri konumuna gelmiştir. Kendisini lider konuma getiren tavırlarından dolayı Clarke zaman zaman zor kararlar vermek zorunda kalsada vermiş olduğu kararlar doğrultusunda büyük zorlukların üstesinden gelmeyi başarmaktadır.

Blake Kardeşler - Bellamy & Octavia


The 100 Bellamy Ve Octavia
Ark uzay istasyonunda zor bir çocukluk geçirmiş olan Bellamy ve Octavia kardeşler mücadelelerine yeryüzünde devam ederler. Anneleri ark uzay istasyonunda idam edilen Bellamy; kız kardeşi Octavia'nın yer yüzüne gönderilen mahkumlar arasında olduğunu öğrenince gizli bir şekilde kapsüle girmeyi başararak kız kardeşine sahip çıkmayı başarmıştır.

Karakterleri tek tek ele alacak olursak Bellamy Blake; annesinin kendisine emaneti olan kız kardeşini canı pahasına koruyan bir ağabeydir. Yeryüzünede kız kardeşi için gelen Bellamy yer yüzünde bir çok konuda kilit isim olmuştur. Öyleki; ilk sezonda dengelerin değişmesinde büyük bir rol oynamıştır.

Şimdi ise asi kızımız Octavia Blake'den bahsedelim... Octavia Ark uzay isyasyonunda gizli olarak doğmuştur. Ark'ın yaşam kaynaklarının tükenmekte olduğu dönemlerde Ark yönetim kurulu üyeleri nüfusu azaltma yolunda adımlar atarken Octavia doğmuş büyümüş ve 18 yaşına gelmiştir. Bu güne dek yer altında saklanarak büyüyen Octavia fark edilince Octavia ve Bellamy'nin annesi Ark yönetim kurulu tarafından idam edilmiştir. Bu olaydan sonra Octavia'ya ağabeyi Bellamy sahip çıkmış, hatta onun ile birlikte yeryüzüne gelmiştir. Fakat Octavia herşeye rağmen dik kafalı ve asi tavırlar sergilemeye devam etmektedir.

Jasper


The 100 Jasper
Öne çıkan karakterler içerisinde en soğukkanlı ve en rahat kişi şüphesiz Jasper Jordan karakteridir. Çoğunlukla; kankası Monty Green ile takılmaktadır.

Murphy


The 100 Murphy

John Murphy karakterini ilk başlarda sevmemiş olsamda daha sonra çok sevdim. İlk izlediğiniz zamanlarda sizlerede itici gelebilir. Fakat emin olun John Murphy özünde iyi bir çocuk. Octavia kadar olmasada dik başlı ve asi olan Murphy ; #MurphKanunları'nı göstermeyi'de ihmal etmedi. (İş olsun diye demiyorum. İlk sezonda Murphy Kanunları adlı bir bölüm bulunmakta !)

Wells


The 100 Wells
Ark uzay istasyonunun başkanı olan Thelonious Jaha'nın oğlu Wells Jaha, yeryüzüne gönderildikten sonra çok fazla yaşamaz. Babası Thelonious Jaha, Ark uzay istasyonunda bir çok kişinin idam emrini verdiği için, ölenleri çocukları tarafından hırpalanan Wells, kısa sürede ummadık bir şekilde öldürülür.

Finn


The 100 Finn
Yeryüzüne gelen karakterler arasında Wells'den sonra ölen ikinci isim Finn Collins'dir. Clarke tarafından öldürülmek zorunda kalan Finn acı bir şekilde yaşama veda eder.

Monty


The 100 Monty
Jasper'ın yakın arkadaşı olan Monty Green oldukça zeki bir karakterdir. Zekası ile arkadaşlarının hayatını defalarca kurtarmıştır.

Bonus: Raven !


The 100 Raven
100 gencin yeryüzünde gönderilmesinden sonra, kendi isteği ile Ark uzay istasyonundan yeryüzüne gelen ilk karakter Raven Reyes'dir. En az Monty kadar zeki olan Raven yeryüzüne sevgilisi Finn için gelmiştir. Fakat bir süre sonra Finn gözleri önünde ölecektir.

İlk sezonda tanımamız gereken ilk karakterlere göz attıktan sonra konuya dönebiliriz !

Yeryüzünde radyasonun etkisini yitirmesinden dolayı yaşama tutunmayı başaran ekip ilk olarak Weather dağı'na ulaşıp orada kendileri için yıllar önce bırakılan erzakları almak ister. Fakat iniş noktasını terk edip Weather dağına ulaşmak isteyen Clarke ve arkadaşları; yeryüzünde yaşamakta olan bir kabile ile karşılaşır ! Ve tahmin edebileceğiniz gibi kabile, Clarke ve ekibini hoş karşılamaz. Yeryüzü insanları tarafından saldırıya uğrayan Clarke ve ekibi iniş noktasına geri dönmek zorunda kalır. Yeryüzü insanları tarafından 'Gökyüzü insanları' olarak adlanrılan Clarke ve ekibi önemli bir karar vermek zorunda kalacaktır; Savaş mı barış mı ?

Şimdi kısaca yeryüzü insanlarını tanıyalım... 

Şimdiden söylemiş olayım yeryüzünde tam 12 farklı klan var... Şimdi siz 1. klanın reisi Anya ile tanışın.

Anya


The 100 Anya
Yeryüzü insanları deyip geçmeyin ! Bizimkiler zamanında Ark'a gitmemiş olsalardı sorun yoktu. Fakat bizim ekip Ark'ta 97 yıldır yaşarken yeryüzünde hayatta kalmayı başaran 12 klan bugünlere gelmiş. Bu klanlardan birisi Anya'nın liderliğini yaptığı ekip...
 
The 100 Anya Ve Clarke

Ayna ve ekibi ile ters düşen bizim gökyüzü insanları dost olmak ister ve Clarke ilk adımı atar... Fakat oda ne ! Yeryüzü insanları; gökyüzü insanlarını dünyada istemiyorlar !

Octavia Yeryüzü İnsanlarından Birine Aşık Olur !


The 100 Octavia Lincoln
Yeryüzü insanları ile savaşın eşiğine gelen gökyüzü insanları; gökyüzü insanlarından Octavia'nın yeryüzü inanlarından Lincoln ile aşk yaşaması ile savaşın kıyısından döner.

Bu beklenmedik gelişme ile Lincoln gökyüzü insanlarını kabilesine karşı korumayı başarır. (Bu arada Lincoln sahiden iyi bir karakter, sakın nefret etmeyin !) Her ne kadar Bellamy bu durumdan rahatsız olsada elinden pek birşey gelmez !

Gökyüzü insanları bir sezon boyunca Weather dağına ulaşmaya çalışır ve ilk sezonun sonunda Weather dağına ulaşır. Fakat Weather dağı farklı bir insan topluluğuna ev sahipliği yapmaktadır...

The 100 Weather Dağı
Weather dağı içerisine büyük bir gizem barındırmaktadır... Weather dağına bir keşif yapan Clarke ve arkadaşları; Wearher dağında modern bir yaşam süren insan topluluğu tarafından esir alınır ve ilk sezon böylece sona #erer.

The 100 2. Sezon Değerlendirme


İkinci Sezonun ilk bölümde Clarke ve arkadaşkarı Weather dağında modern bir hayat süren insan topluluğu ile tanışır... 97 yıl önce dünyada yaşanan nükleer felaketten kurtulmak için Weather dağına sığınan insan topluluğu 90 yıl boyunca orada yaşamayı başarmıştır. Fakat o insanlar için bir sorun vardır ! 90 yıldır Weather dağında yaşayan bu insanlar Weather dağından dışarı çıkamamaktadır. Dışarı çıktıkları an radyasyonun etkisi ile ölmektedirler. Weather dağında durumlar böyle iken Ark uzay istasyonunda bulunan diğer insanlar Raven'ın peşinden yeryüzüne gelirler. Şimdi Ark uzay istasyonunda yeryüzüne gelen diğer karakterleri tanıyalım...

Abby & Kane


The 100 Abby - Kane
Fotoğrafta sol tarafta görmekte olduğunuz kadın Doktor Abagail Griffin (Abby). Yani bizim Clarke'ın annesi... Ark uzay istasyonunda yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda doktor olan Abby; kendisi gibi Ark yönetim kurulu üyesi olan Marcus Kane ile takılmaktadır.

Thelonious Jaha


The 100 Başkan Jaha
Ark uzay istasyonu'nun başkanı olan Thelonious Jaha yeryüzüne en son gelen kişidir. Gemiyi en son kaptan terk eder sözüne sadık kalarak büyük bir fedakarlık ile arkadaşlarını yeryüzüne - hayata göndermiştir. Ark uzay istasyonunda tek başına bir süre kaldıktan sonra dünyaya ayak basmıştır. 

Fakat başkan Jaha diğer arkadaşlarının aksine; Işık Şehri adı verilen bir yere gitmeyi hedef edinmiştir. Acının ve savaşın olmadığını düşündüğü ışık şehrine doğru yol almıştır. 3. sezonda ki ışık şehrinin temellerini burada atmaya başlayan başkan Jaha karakterine, ışık şehrine giden yolda Murphy ve diğerleri eşlik edecektir.

Pike


The 100 Pike
Ark uzay istasyonunda yeryüzüne gelen ekipte yer alan Charles Pike, başkan Jaha gelene kadar kısa bir süre başkanlık yapmış ve bu kısa sürede yeryüzü insanları ile gökyüzü insanlarını bir savaşa sokmuştur !

Gökyüzü insanlarından tanımamız gereken karakterler şimdilik bunlar ! Şimdi tekrar yeryüzü insanlarına bir bakalım... Ondan sonra'da sırada Weather dağındaki karakterler var !

İndra 


The 100 - İndra
Yeryüzü insanlarından savaşçı bir kadın daha ! Asi, savaşcı 'kana kan' düşüncesine sahip  tehlikeli bir karakterdir. Ve İndra Kral Roan'ın klanına bağlı bir savaşçıdır.

Kral Roan 


The 100 Kral Roan
Diğer klanlar'ın aksine bu klanın başkanına başkan değil kral diyoruz. İşte karşınızda Kral Roan !

Emori


The 100 Murphy - Emori
Başkan Jaha ile birlikte Işık şehrine doğru yola çıkan John Murphy yolda Emori ile karşılaşır. Ve artık Emori, John Murphy'nin sevgilisidir.


12 Klanın Başkenti Polis !


The 100 Polis
Polis olarak adlanrırılan bu bölge ise yeryüzündeki tek başkettir. Yeryüzünde bulunan 12 farklı klanın başkanları Polis'e bağlıdır. Savaş ve barış kararları Polis'de alınmaktadır.

Veee 12 Klanın Başkanı LEXA !!!


The 100 Lexa
Bu dizide en sevdiğim karakter şüphesiz Lexa'dır ! Neden sevdiğimi söylememe gerek yok; görüyorsunuz ! 

Şimdi ise Wearher Dağına geri dönelim... Weather dağında esir kalan Clarke ve arkadaşları burada, esir tutulan diğer yeryüzü insanlarınıda görürler. Weather dağında neler dönüyor şimdi birazda oraya bakalım...

Weather Dağı


The 100 Weather Dağı
Neredeyse sınırsız denilebilecek düzeyde erzağın bulunduğu Weather dağında; modern bir yaşam süren insanlar aynı zamanda yeryüzüne çıkmanın yolunu aramaktadırlar. 

Radyasyona bağışıklık kazanan yeryüzü insanları ve gökyüzü insanlarını yakalayıp onlardan kan örnekleri alarak kendilerininde radyasyona bağışıklık kazanmasını isteyen Weather Dağı yönetimi 90 yıl sonra yeryüzüne ayak basmanın yolunu arıyorlar. 

Bu durumun farkına varan Clarke; Weather dağından kaçıp yardım bulmaya çalışır.

Weather Dağı Başkanı Dante Wallace


The 100 Weather Dağı Başkanı Dante Wallace
Weather Dağı'nın başkanı olan Dante Wallace yıllardır Weathe Dağında yaşayan halkı yönetmektedir. (Bunun birde oğlu var, asıl hainliği yapan o)

The 100 Dante Wallace - Clarke
Fakat Clarke, bu adamın yeteri kadar masum olmadığı anlar. Ve Weather dağından kaçış için plan yapmaya başlar...

Maya 


The 100 Jasper - Maya
Clarke etrafın inceleyip neler olup bittiğini anlamaya çalışırken Jasper ise; Weather Dağında yaşayan Maya Vie adlı kıza aşık olur !

Weather dağında araştırmalar devam ederken, weather dağında mahsur kalan Clarke, Jasper, Monty ve diğerleri weather dağından dışarı çıkmanın yolunu ararlar. Maya ile takılan Jasper olduğu yerden memnundur fakat Clarke ve Monty tehlikenin farkındadır. 

Weather dağında esir olarak tutulanlar yalnızca gökyüzü insanları değildir. Aynı zamanda yeryüzü insanlarından da bazıları weather dağında esir olarak tutulmaktadırlar. 

Weather dağından kaçmayı başaran Clarke arkadaşlarının yanına giderek durum anlatır. Bizim gökyüzü insanları bir plan yapar ve bu plana göre Bellamy'nin weather dağına girmesi gerekmektedir. Bellamy içeri girer ve dışarı zehirli gaz salan makineyi kapatmaya çalışır. Bu makine kapanıncada yeryüzü insanları ile gökyüzü insanları birlikte weather dağına saldırıp iki tarafta kendi halkını kurtarabilecektir. Zorlu bir mücadele sonucu weather dağının ele geçirilmesi ile ikinci sezon sona #erer.  

The 100 3. Sezon Değerlendirme


Weather dağını ele geçirmeyi başaran ekip yeryüzünde yaşamaya devam ederler. Zaman zaman yeryüzü insanları ile sorunlar yaşayan ekip çeşitli olaylar sonucu çoğu kez savaşın eşiğinden dönerek hayatta kalmaya çalışırlar. Fakat bir önceki sezonda Işık Şehri adı verilen yere doğru yolculuk eden Jaha, Murphy ve diğerleri A.L.İ.E adı verilen bir yapay zeka ürünü ile tanışır.

A.L.İ.E


The 100 A.L.İ.E
İlk önce Jaha'yı yanına almayı başaran A.L.İ.E zamanla yeryüzünde yaşamakta olan herkesi ışık şehri adı verilen hayal şehire götürmek ister. Acının ve savaşın olmadığı ışık şehrine geçmek için ise; bir hap yutulması gerekmektedir. A.L.İ.E Jaha'nın yardımı ile herkese hap yutturmaya çalışır.

Bu sezon boyunca Kane, Abby, Jasper gibi bir çok isim Jaha'nın zorlaması sonucu hapı yutarak ışık şehrine geçiş yapar. Fakat ışık şehri'nin ve A.L.İ.E'nin tehlikeli olduğunun farkına varan Clarke, Bellamy ve diğer arkadaşlarının yardımı ile ışık şehrine geçerek ışık şehrindeki diğer arkadaşlarını kurtarmaya çalışır.

The 100 - Işık Şehri
Aslında kısaca özletleyecek olursak; 3. sezon tamamen ışık şehrinden ve A.L.İ.E adlı bilgisayar programından kurtulma mücadelesi ile geçmektedir. Bu sezon boyunca Clarken ve arkadaşları; Jaha ve diğerlerinin A.L.İ.E'den kurtarmaya çalışırlar.

3. sezon, A.L.İ.E'nin ortadan kaldırılması ile #biter. Fakat 4. sezonda çok daha kötü günler kapıdadır.

The 100 4. Sezon Değerlendirme


Aksiyonu en yüksek olan sezon kesinlikle 4. sezondu. İzleyenler bilir ki; bu sezonda dünyanın sonu geldiği ortaya çıkar. Zehirli bir gaz sonucu  dünya yüzeyi bir süre daha yaşanılmaz hal alacaktır. Bu süreyi güvenli bir şekilde geçirmek isteyenler yeraltı sığınağında kalacaktır. Fakat sığınak yalnızca 100 kişiyi alacak kadar büyüktür. Buda yeryüzünde var olan 12 klan'dan yalnızca 1 klan'a yetecek kadar yer olduğu anlamına gelmektedir.

İnsan ırkının devamını sağlamak için hayattan kalacak olan Klan'ın hangi klan olduğu belirlemek için; 12 klan'ın hepsi bir savaşçı belirleyecek ve bu savaşçılar arenada ölümüne savaşacaklardır. Hayatta kalan son bir savaşçı ve o savaşçının halkı sığınağı alacaktır. Ve bizim gökyüzü insanlarının savaşcısı; cesur kızımız Octavia olur !

Octavia sağ taraftaki
Savaşcıların belirlenmesi ile 12 klan'ı temsil eden 12 savaşçı arenaya çıkar ve savaş başlar.

Octavia
Arenada bir süre saklanan Octavia diğer savaşçıların kendi aralarında savaçmasını bekler. Böylece Octavia'nın öldürmesi gereken kişi sayısı azalacaktır ve sona kalan savaşçılarda yorgun olacaktır.


Bir süre saklanmayı başaran Octavia sona kalan savaşçıyıda öldürmeyi başarır ve savaşı kazanır.

Raven ve diğerleri
Octavia arenada halkı için savaşırken öte yandan Raven, Clarke ve Abby buldukları bir uzay aracını tamir etmeye çalışırlar. Amaçları tekrar Ark uzay istasyonuna giderek dünyada tehlikenin geçmesini beklemektir.


Sığınak için yapılan savaşı kazanan Octavia sığınaya sadece kendi halkının değil her klandan halkın yer alacağı 100 kişinin belirlenmesini ister. Ve böylece her klan kendi içinde halkını seçer ve sığınağa girerler.


Zamanın azalması ile sığınağa giren halk sığınağın kapılarını kapatır. Dışarda kalan diğer grup ise zehirli gazın gelmesine rağmen uzay aracını çalıştırmak için mücadele ederler.


Clarke uzay aracına binmeyi başaramasa da Bellamy, Monty ve arkadaşları yanlarında yer alan bir kaç yeryüzü insanı ile Ark'a gitmeyi başararırlar. Ve böylece 4. sezon sona #erer.

Yeryüzünde tek başına kalan Clarke yeraltı sığınağında bekleyen Octavia ve ekibinin dışarı çıkmasını bekler. Aynı şekilde Ark uzay istasyonunda bekleyen Bellamy ve ekibinin'de dünyaya gelmelerini bekler. Yalnız başına geçen bu süre Clarke için zor geçecektir.

Bu yazı yayınladığım tarih itibari ile 5. sezon yayınlanmış durumda. 5. sezon şuan internette çeşitli dizi film sitelerinde mevcut fakat ben dizinin 5. sezonunu'da diğer sezonlarda oluduğu gibi #Netflix'de izlemek istiyorum ve 5. sezonun Netflix'e gelmesini bekliyorum.

The 100 ilk 4 sezon genel olarak bu şekilde fakat tabii ki yazarken atladığım noktalarda oldu. Nede olsa onlarca bölümden oluşan koskoca 4 sezonu tek tek yazmak hiç kolay değil... Fakat ilk 4 sezon genel hatları ile bu şekilde... 5. sezon Netflix'de yayınlandığı zaman izleyecek ve 5. sezonuda sizler için değerlendireceğim. Beklemede kalın.

The 100 5. Sezon Fragman 


Yorum Gönder

Yorum Gönder