Ölmek İçin 13 Sebep 1. Sezon Değerlendirme

Ölmek için 13 sebep yada orjinal adı ile 13 Reasons Why izlemeye başladığım anda beni etkileyen ve beğenimi kazanan bir dizi oldu. Dizinin ilk sezonunu #bitireli çok uzun zaman oldu. Fakat ilk sezonun değerlendirme yazısını yazmak anca bugüne kaldı. Henüz dizinin ikinci sezonunu izlemeye başlamadım. Bu nedenle bir an önce ilk sezonu bir değerlendireyim dedim. İlk sezonun değerlendirme yazısını yazdıktan sonra ikinci sezondan devam edeceğim. İlk sezonun değerlendirme yazısını yazmadan önce dizi hakkında ön bilgi verdiğim #tanıtım yazımı okumanızı şiddetle tavsiye etmekteyim. O halde başlayalım.

Ölmek İçin 13 Sebep

Ölmek İçin 13 Sebep 1. Sezon Değerlendirme


Bildiğiniz gibi dizi; Liberty Lisesi öğrencilerinin yaşamını ele alıyor. Bir gençlik dizisi gibi görünsede bir gençlik dizisine göre oldukça başarılı bir yapım. 13 bölümden oluşan ilk sezonda; dışarıdan bakıldığı zaman hayat dolu gibi görünen Liberty Lisesi öğrencilerinin depresyon dolu yaşamlarına tanık oluyoruz. 

Ölmek için 13 sebep - kasetler
Bildiğiniz gibi dizi; Liberty Lisesi öğrencilerinden olan Hannah Baker adlı bir kızın intihat etmesi ve bu intihar sebeplerini anlattığı 7 kasetten oluşan bir kutu bırakması ile başlıyor. Hannah intihar etmeden önce, başına gelen herşeyi anlattığı 7 kasetlik bir ses dosyası bırakıyor. Ve her kasette; kendisini intihara sürükleyen kişi hakkında yaşadıklarını anlatıyor. Kasetler Hannah'ın ilk kasette belirttiği gibi sıra ile dinleniyor ve dinleyen kişi tarafından bir sonraki kişinin evine gönderiliyor. 

Aslında buradan itibaren her bölümü izledikten sonra; her kasette bahsedilen kişiler hakkında notlar çıkarmak ve o notları bu yazıda sizlere sunmak niyetindeydim. Hatta ilk 2 kaseti detaylı bir şekilde yazdım fakat sonra, bir bölüm daha, bir bölüm daha, diye diye not almayı bıraktım. Bu nedenle bağışlayın ! 

Toplam 7 kasetten oluşan ses kaydında her kasetin iki yüzünde numaralar yazıyor ve bu numaralar 1'den 13'e kadar gidiyor. Yani her kasetin her yüzünde, Hannah'ı intihara sürükleyen 13 kişiyi tek tek tanıyoruz.

Ölmek İçin 13 Sebep Karakterler


Hannah Baker

 

Hannah Baker
Bir sezon boyunca onun sesinden dinleyerek tanıyoruz 13 kişiyi. Güzel kızımız Hannah neden son çare olan ölümü tercih etmiş olabilir ? İzleyin ve görün ! 

Clay Jensen 


Clay Jensen
Ana karakterimiz olan Clay; Hannah'ın en yakın arkadaşı ve Hannah'ı en çok seven kişidir. İzleyenler bilir ki Clay; Hannah'ın ölümüne en çok üzülen ve Hannah'ı en çok özleyen biridir. Kasetin her bölümünü dinledikçe aklını yitiren Clay, kasette adı geçen herkes'den intikam almayı bile düşünür. 

Diğer Karakterler

 


Dizi için büyük bir öneme sahip olan Clay ve Hannah karakterlerinin haricinde; Tony, Jessica, Justin, Alex, Marcus, Tyler, Courtney ve Bryce gibi önemli karakterler bulunuyor. Bu karakterler Hannah'ın ölümüne sebep olan çeşitli hatalar yapıyorlar. Psikolojik baskı, dışlama, aşağılama, taciz hatta tecavüz gibi.

 Hannah Çok Direniyor 

 


Tüm sezon boyunca Hannah karakterinin yaşama tutunma çabalarına tanık oluyoruz. Fakat Hannah arkadaşları tarafından öyle kötü şeylere maruz kalıyor ki, sonunda intihar ediyor. 

Ölmek için 13 sebep izlemek için #şuraya, fragman için ise #buraya tıklayınız.
Yorum Gönder

Yorum Gönder