Titanic Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

Henüz ilk seferine çıkan titanic gemisi 15 Nisan 1912 gecesinden bir buz dağına çarpmak suretiyle batmış ve 1513 kişinin ölümüne sebep olmuştu...  1997 yılında James Caremon tarafından sinemaya aktatıran bir #filmi'de bulunan titanic faciası hakkında bilmeniz gereken herşeyi bu yazıda sizler için derledim...

Titanic
1. Titanic gemisi öyle büyük bir gemiydi ki geminin yapımı tam 26 ay sürmüştü. Geminin yapım sürecinde 2 işçi ölmüş, 246 işçi yaralanmıştı.

Titanic Kaptanı Edward Smith
2. Titanic'in kaptanı Edward Smith, gemi buz dağına çarptıktan sonra; gemiyi terk etmeyi reddetti. Ve Titanic ile birlikte yaşama veda etti.

3. Titanic buz dağına çarptıktan hemen sonra, yakınlarından seyir halinde olan  SS California adlı gemiye yardım çağrısı gönderdi, ancak bu çağrıya geri dönüş yapılmadı. Ve Titanic'e yardım tam 4 saat sonra geldi. Yardım geldiğinde Titanic çoktan suyun dibine çökmüş, cesetler ise su üzerinde yüzmekteydi.

4. Titanic, buz dağı tarafından batırılan tek gemi olarak tarihe geçti.

Titanic - Filikalar
5. Filikalar 70 kişiyi taşıyacak şekilde tasarlanmış olsada, filikalara hiçbir zaman 70 kişi bindirilmedi. Kadın ile çocuklara ve birinci sınıf zengin yolculara öncelik verildi.

titanic buz dağına çarparken
6. Eğer buz dağı sadece 30 saniye önce fark edilmiş olsaydı, bu kaza yaşanmamış olacaktı.

7. Filikalara binmeyi iki kez reddeden Thomas Byles adlı bir rahip, gemide kalan diğer yolcuları sakinleştirmek ve onlar ile birlikte günah çıkarma ayini yapmayı tercih etmiştir. Filmde de bu sahneyi görebilirsiniz.

Ramon Artagaveytia
8. Ramon Artagaveytia adlı bir yolcu, 1871 yılında başka bir gemi kazansından sağ kurtulmayı başardıktan sonra, bir daha gemiye binmeye tövbe etmişti. Fakat "bu gemiyi tanrı bile batıramaz" şeklinde lanse edilen, batmayan gemi Titanic ile bu korkusunu yenmek için gemiye binmiş ve son yolculuğuna çıkmıştır.

Titanic iç dekorasyon
9. Titanic'in iç dekorasyonu Londra'da bulunan ünlü Ritz Otel'inden esinlenilmişti. Geminin içinde havuz, Türk hamamı, spor salonu, squash kortu ve köpek kulübesi bulunmaktaydı. Hatta gemide birinci sınıf yolcular için; 20.000 şişe bira, 1500 şişe şarap, 8000 adet puro ve "Atlantic Daily Bulletin" adlı günlük gazete bulunmaktaydı.

Titanic son akşam yemeği
10. Titanic'in birinci sınıf yolcularının son akşam yemeği 11 çeşitti. Ve son akşam yemeği yalnızca birin sınıf yolculara servis edildi. Ayrıca birinci sınıf yolculara 352 şarkıdan oluşan bir müzik kitabı verildi. Müzisyenler, yolcuların istemesi durumunda bu 352 şarkıdan birini çalacaktı.


11. Gemide birinci sınıf yolcuların kaldığı en pahalı odalar, günümüz fiyatı ile 300.000 TL'idi.


12. Geminin buz dağına çarptıktan sonra batışı 2 saat 40 dakika sürmüştür. Bunu sebebi ise; 30'un üzerinde titanic mühendisinin yolcuların gemiden kaçabilmesi için gemiyi çalışır halde tutarak yolculara zaman kazandırmalarıdır. Gemiyi 2 saat 40 dakika boyunca çalışır vaziyette tutan mühensiler, yolcular için kendi hayatlarını feda etmişlerdi.


13. Titanic geminin yapımına 7.5 milyar dolar harcanırken, Titanic filminin yapımına tam 200 milyar dolar harcandı. Yani filmin maliyeti, geminin maliyetinden daha fazla.

14. Filmde, gemi batarken müzisyenler yolcuları sakinleştirmek için müzik yapmaya devam etmişlerdi. Bu, filmi güzelleştirmek için yapılmış bir senaryo değil, gerçek bir olaydır. Gerçektende gemi batarken müzisyenler, müzik yapmaya devam etmiştir.

15. Gemiden kurtulan yolculardan birisi, geminin aşçılarıdan biridir. Kendisi gemi batmadan önce çok fazla alkol aldığı için 2 saat boyunca dondurucu soğuğa rağmen hayatta kalmayı başarmıştır. Ve kendisi, içtiği viski sayesinde soğuğu hissetmediğini iddia etmiştir.

16. Buz dağı ilk olarak, gözcü olan Frederick Fleet tarafından görüldü. Ve Feet sadece; "Buz dağı ! Tam karşımızda !" diyebildi. Sonrası ise geminin yardımcı kaptanı tarafından söylenen "önümüzde buz dağı var ! tam iskele !" sözleri oldu.

17. Buz dağının görülmesi ile çarpışma arasında süre yalnızca 37 saniye!

Titanic faciası hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki belgeseli izlemenizi tavsiye ederim;

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. trajik son.
    titanic'in lanse sloganı: tanrı bile batıramaz. çok iddialı bir ifade..
    eee işte büyük konuşmamak lazım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba EPHENDY, gerçekten de titanic için "bu gemiyi tanrı bile batıramaz" sözü çok ama çok iddialı. Ve bu sözden sonra gemi ilk yolculuğunda battı. Belkide bu iddalı söz felakete sebep oldu. Kesinlikle büyük konuşmamak lazım...

      Sil