Dark 1. Sezon Değerlendirme

Bu güne dek izlemekte en çok zorlandığım dizi #Dark'dı diyebilirim. Dizi zor olmasına zordu ama bir o kadar da güzeldi ! Geçdiğimiz günlerde izlemeye #başladığım Dark adlı diziyi #bitirdikten sonra bu yazıyı nasıl yazacağım konusunda #endişeleniyordum. Dizinin ilk sezonunu bitirdikten sonra şimdi sıra geldi ilk sezonu değerlendirmeye ! İşimiz biraz zor bayım, hazır olun.

Dark
1. sezonu kurcalamadan önce diziyi henüz izlememiş olan değerli okurları #şuradaki Dark tanıtım adlı yazımı okumaya davet ediyorum.

UYARI: Bu yazı kısmen veya tamamen spoiler içerebilir ! 

Sözlerime nereden başlasam uygun olur bilmiyorum. Dizi o kadar karmaşık o kadar kafa yorucu ki bilemezsiniz. Bir dizi ne kadar kafa yorabilir diye düşünmeyin sakın. Beni anlamanız için diziyi izlemeniz gerekiyor. Neyse... Ben bir yerden başlayayım anlatmaya. Öyle heyecanlıyım ki, bir an önce yazmak istiyorum. İzleme notlarım hazır, ve başlıyoruz.

İlk olarak şunu söylemek gerekiyor ki dizi 2019 yılında geçiyor. Yani diziye göre şimdiki zamanda... Fakat olaylar 1986 ve 1953 yılına kadar dayanıyor. Yani dizi aynı anda 3 farklı zamanda geçiyor. İşte asıl karmaşa burada başlıyor... 

Dark Zamanda Yolculuk
Dizinin ilk bölümünde, bir not bırakarak intihar eden bir karakter vardı. Diziyi izlerken o karakteri bir kenara not etmekte fayda var. Çünkü neyin nereden çıkacağı belli olmuyor...

Az öncede belirttiğim gibi dizi 2019 - 1986 - 1953 yıllarında geçiyor. Fark ettiğiniz üzere bütün bu tarihler arasında 33 yıl fark var. Peki neden ? Yavaş yavaş konuya geleyim artık...

Winden Kasabası - Nükleer Santral
Netflix'in Alman yapımı dizisi olan Dark; bir Alman kasabası olan Winden'da geçiyor. Winden kasabasında bulunan bir Nükleer Santral'de meydana gelmiş olan bir patlama; santralin altında bir kara deliğin açılmasına neden oluyor. Bir mağaranın içinde bulunan bu delik ise zamanda yolculuk yapılmasına olanak tanıyor.

Dark - Mağara
Winden kasabasının biraz dışında bulunan bir mağara; Nükleer Santralin altına kadar uzanıyor. Ve Nükleer Santralin altında bulunan karadelik'te bulunan geçit; 33 yıl geriye veya 33 yıl ileri gitmeyi sağlıyor. Tahmin edilenin aksine Winden halkı bu geçitten haberdar değil... Winden kasabasında yaşayan halk; 33 yıl ileri ve 33 yıl geri gitmeye olanak tanıyan bu geçitten haberdar değil.

Erik Obendorf Ortadan Kayboluyor !


Dark - Kayıp Çocuk Eric Obendorf
Winden'da Erik Obendorf adlı bir çocuğun ortadan kaybolması sonucu olaylar gelişmeye başlıyor. Kasaba halkı ve polis kayıp çocuğu aramaya koyuluyor fakat çocuğun ne ölüsü nede dirisini bulamıyorlar... Tahmin ettiğiniz gibi Erik mağara'daki geçitten geçerek 1986 yılına gidiyor. Fakat kasaba halkı bundan da haberdar değil !

Mikkel Nielsen Kayboluyor !


Dark - Mikkel
Bir süre sonra kasaba polislerinden olan Ulrich Nielsen'ın oğlu Mikkel ortadan kayboluyor. Daha önce kaybolmuş olan Erik'in bulunamamasının üzerine Ulrich, oğlunu bulmak için kasabada detaylı araştırma yapıyor. Uzun uğraşlar sonra Ulrich mağaradaki geçiti keşfediyor. Ve Ulrich zaman tünelinden geçmişe gidiyor.

Zaman tüneli ile geçilen 1986 ve 1953 yıllarıda aynı kasabada geçiyor. Mağara girerek geçitten geçen Mikkel, mağaranın diğer çıkışından aynı kasabaya çıkıyor. Fakat bu sefer 1986 yılında. Evine gidiyor, evde yaşayanlar farklı, karakola gidiyor polisler farklı, etraf farklı; herşey farklı !

Dark - Ulrich Nielsen
Dizi Ulrich adlı Polisin, oğlunu bulma çabasını işlerken bir yandan da sarı yağmurluk giymekte olan Jonas karakterinin hayatınıda irdeler.

Jonas karakteri, kendisinin gelecekten gelen halinden aldığı bir mektupla, intihar eden babasının aslında bir arkadaşının kaybolan kardeşi olduğunu öğrenir. Mikkel kaybolmuş ve geçmişe gitmiştir. 1986 yılına döndüğünde Jonas’ın bugünkü annesinin çocukluğuyla tanışır ve büyüdüklerinde evlenirler. Mikkel’in Jonas’ın babası olduğu durumda ise Martha, Jonas’ın halası olmuştur. Jonas Martha’ya aşıktır ancak bu zaman yolculukları ve öğrendikleri nedeniyle ondan vazgeçme kararı alır. Her şeyi eski haline getirmek için geçmişe döndüğünde ise zaman makinesinin ilk kez denendiği günlere giderek, Noah isimli kötü bir papaz tarafından kaçırılır. Gelecekten gelen Jonas, kara deliği sonsuza dek yok etmeye çalışır ve o sırada Jonas kendini bir anda gelecekte bulur. Helge karakteri de geçmişte yaptığı hataları engellemek için genç haliyle yüzleşir. Arabasıyla kendi genç haline çarpan Helge, 2019 yılında bir huzurevinde yatmaktayken, 1986 yılında bir trafik kazasında ölür.

Karakterler  

 

Dizide her ne kadar, çok fazla karakter olsada temel olarak Ulrich'in oğlunu bulma çabasını ve Jonas'ın babasının intiharını çözme çabalarını yakından takip ediyoruz....

 Ulrich Nielsen


Ulrich 2019 - Ulrich 1986
Dizide karakterlerin şimdiki ve geçmişteki yaşamları tek tek ele alınır. Örneğin yukarıdaki görselde Ulrich karakterini görüyorsunuz. Görselde sol tarafta kişi winden kasabasında görev yapan polis Ulrich. Sağ taragtaki görselde ise, Ulrich'in 1986 yılındaki halini görüyorsunuz.

Jonas Kahnwald


Gelecekten gelen Jonas - Şimdiki zamandaki Jonas
Burada görmüş olduğunuz arkadaş ise sarı yağmurluğu ile ortalıkta dolaşan Jonas karakteridir... Başı ciddi belada olan Jonas, yaşadıklarına ve gördüklerine inanmakta zorlanır. Görselde görmüş olduğunuz iki kişide Jonas kahnwald karakteridir. Görselde sol taraftaki Jonas gelecekten geldiğini iddia etmektedir. Sağ taraftaki Jonas ise şimdiki zamandaki Jonasdır. 

Geçmişe Ve Geleceğe Müdahale...


Bu geçiti keşfeden karakterler; yaşamış oldukları bir takım olayları değiştirebilmek için geçmişe gidip olaylara müdahale ederler... Şimdiki zamanı değiştirmek için, geçmişteki kendinize müdahale edebilir misiniz ?

Anlatım Tarzı Ve Olay Örgüsü 


Dark, birbirinin içine geçerek düğüm olmuş hayatların geçmişleri ve bugünleriyle ilgili bir hikayeyle karşımıza çıkıyor. Karakterlerin isimlerine ve detaylarına dikkat çekerek öncelikle onları tanıtıyor. Jonas, Mikkel, Hannah, Martha, Michael, Egon, Charlotte gibi isimleri sıkça tekrar ettikten sonra aralarındaki ilişkileri ve soyadlarını yavaşça ortaya döküyor.  Dark, temelde bir paradokstan ve fizik kuralları tarafından imkansız görülen zaman yolculuğundan besleniyor.

Son Sözler


Dizi sezon finali ile birlikte bir çok soru işaretine yanıt vermiş olsada; hala cevaplanmamış sorular ve aydınlığa kavuşmamış gerçekler var...

  • Ulrich 1953'de kaldı.
  • Jonas karadeliği yok edip herşeyi düzeltecekti, ne oldu ?
  • Charlotte en son geçitten geçmek üzereyken göründü, sonrası yok. Charlotte hangi zamanda ?
  • Sezon finalinin son sahnesinde Jonas, tarihi kesin olarak belirtilmeyen bir gelecekte; farklı bir insan topluluğunun eline düştü. Orası neresi ? Jonas hangi zamanda ? Yeni bir geçit mi var ?
  • Bartosz; Tanrı'nın olmadığının düşünen bir papaz ile anlaşma yapmak üzereydi. Noldu o iş ?
Merak ettiğim bu soruların yanıtını umarım ikinci sezonda bulabilirim. Şimdi bekleme zamanı. Dark ikinci sezonu ile Aralık 2018'de sadece Netflix'de !

 “Geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek arasındaki fark sadece bir illüzyondan ibarettir ama bu illüzyon çok güçlüdür.” Albert Einstein.

Yorum Gönder

Yorum Gönder