Venüs'ün Doğuşu Tablosu Aslında Ne Anlatıyor ?

İtalyan ressam Sandro Botticelli tarafından 1482-1486 yılları arasında yapılmış olan bu tablo'yu dünyaca ünlü yapan özellik aslında nedir ? Günümüzde İtalya'nın Floransa şehrinde bulunan Uffize Galerisinde sergilenmekte olan Venüs'ün Doğuşu tablosu hakkında bilmeniz gerekenlere birlikte bakalım.

Venüs'ün Doğuşu

Efsaneye göre Yunan mitolojisinde bulunan Kronos, babası Uranüs'ü hadım edip cinsel organını denize atar. Denizin döllenmesi sonucu aşk ve güzellik tanrıçası Venüs denizden doğar. 

Bu tabloda Venüs; bir denizkabuğu üzerinde yükselip sol taraftaki iki rüzgar tarafından kıyıya doğru sürüklenmiş şekilde betimlenmiştir. Çıplak olarak betimlenmiş olan Venüs'ün yanında ise; mevsim tanrıçaları olan Horae'den biri bulunur ve elindeki çiçekli pelerin ile aşk ve güzellik tanrıçası venüs'ün üzerini örtmeye çalışır.

Sandro Botticelli tarafından tuval üzerine yansıtılan bu eserde; aşk ve güzellik tanrıçası venüs genç bir ergen olarak denizden çıkıp kıyıya çıkarken betimlenmiştir.

Bu resimde sadece klasik Yunan'a ait bir hikaye anlatmaz. Sandro Botticelli, paganizm ve Hristiyanlık üzerinden dini bir mesaj verir. Ayrıca, aşk ve güzellik tanrıçası Venüs'ün doğumu ile dünyaya güzellik getirdiğine inanılmaktadır.

Venüs'ün anatomisi ve çeşitli ikincil detaylar, o dönemde Leonardo ya da Rafael'in eserlerinde görülen katı klasik gerçekçiliği yansıtmaz. Bunun en belirgin örnekleri, tanrıçanın imkânsız uzunluktaki boynu ve sol omzundaki anatomik olarak mümkün olmayan açıdır. Kimilerine göre bu eser, maniyerizmi öncelemektedir
Yorum Gönder

Yorum Gönder