Son Akşam Yemeği Tablosu Aslında Ne Anlatıyor ?

Leonardo da Vinci tarafından yapılmış olan son akşam yemeği tablosu hikayesi ile yapıldığı dönemden bu güne merak uyandırmaya devam ediyor... 

Son Akşam Yemeği

Son Akşam Yemeği tablosu ile ilgili çeşitli inanışlar olsada Hristiyanların inançlarına göre; Hz. İsa, Romalı askerler tarafından tutuklanmadan önce havarileri ile yediği son akşam yemeği resmedilmektedir. 

Bu yazımızda Leonardo da Vinci tarafından resmedilen son akşam yemeği hakkında bilmeniz gereken bilgileri derledik.

1- İlk olarak son akşam yemeği tablosu nerede sorusuna cevap vermeye çalışalım. Son akşam yemeği tablosunun yapıldığı yer aslında İtalya'nın Milano şehrinde bulunan bir manastırdır. 1495 yılında Da Vinci tarafından Santa Maria deller Grazie manastırının yemekhane duvarına yapılmıştır.

2- Son akşam yemeği tablosu, tahmin ettiğinizden çok daha büyük boyutlarda olup; 4.5 metreye 8.8 metra ölçülerindedir.

3- Son akşam yemeği; Aşai Rabbani Ayini'nin doğuşunu temsil ediyor olabilir. İnanışa göre; Hz. İsa'nın yakalanıp çarmıha gerilmesinden önce yenilen son akşam yemeğini anlatan bu tabloda; Hz. İsa'nın kendisini insanlık için kurban edişinin temsil edildiği Aşai Rabbani Ayini doğuşu gösteriliyor. Son akşam yemeği adlı bu tabloda görmekte olduğumuz bir bardak kırmızı şarap Hz. İsa'nın kanını, ekmek ise bedenini temsil ediyor.

Son Akşam Yemeği 1652 restorasyonu

4-  1652 yılında yapılan bir restorasyo sırasında resmin altına eklenen karpı girişi sebebi ile Hz. İsa'nın ayaklarının olduğu bölüm tamamen kaybolmuştur.

5- Resimde Hz.İsan'nın hemen sağ tarafından duran Thomas'ın parmağının gökyüzünü işaret ediyor oluşu; Hz. İsa'nın gökyüzüne yükselmesine atıfta bulunulduğu düşünülmektedir.

6- Resimde yer alan yiyecekler ne anlama geliyor ? 

Resimde Yahuda'nın önünde dökülmüş olan tuz, onun ihanetini temsil ettiğini ya da alternatif olarak hain olarak seçilmiş olmanın talihsizliğini temsil ettiği görüşünü savunanlar var.

Aynı şekilde sofradaki balık da aynı biçimde yorumlanıyor. Eğer bir yılan balığı ise bu Hz. İsa'ya olan inancı simgelerken, ringa balığı ise bu Hz. İsa'ya inanmamayı temsil ediyor.
Yorum Gönder

Yorum Gönder