Öpücük Tablosu Aslında Ne Anlatıyor ?

İtaylan ressam Francesco Hayez tarafından 1859 yılında yağlı boya ile tuval üzerine çizilmiş olan bu tablo, Hayez'in en önemli eserlerinden birisidir. Günümüzde İtalya'nın Milano şehrinde bulunan "Pinacoteca di Brera" müzesinde sergilenmek olan bu tabloyu şimdi yakından inceleyelim...

Öpücük

İtalyan romantizminin sembolü olarak kabul edilen öpücük romantizm akımına ait bütün özellikleri üzerinde barıdırıyor. Birbirini öperek kucaklayan bir çifti resmeden Fracesco Hayez, aslında tam olarak ne anlatmak istiyor ?

Birbirini öperek kucaklaşan bir çiftin resmedildiği bu tabloda; erkek sanki bir yere gitmeye hazırlanıyormuş gibi bir ayağını merdivene koymuşken, kadın ise sanki erkeğin gideceğini fark etmiş gibi onun gidişi kolları ile engellemeye çalışıyor izlenimi uyandırıyor. Erkeğin, kadının yüzünü elleri ile tutuş şekli; çabuk ve alelacele bir öpüşme izlenimi uyandırmaktadır.

Tablonun odak noktası her ne kadar öpüşmekte olan kadın ve erkek olsada; kadın ve erkeğin yüzü tam olarak görünmemektedir. Erkeğin yüzü şapka tarafından gizlenirken, kadının yüzü ise, başının eğik olması sebebi ile tam olarak görünmemektedir. Ayrıca tablodaki ortam her ne kadar 14. yüzyılı yansıtıyor olsada, bu eser 19. yüzyılda yapılmıştır.
Çiftlerin üzerindeki kıyafetlerin, ortaçağa mahsus renkleri ile aynı zamanda siyasi bir mesaj verdiği iddia edilmektedir. Hayez'in; İtalya'nın "ikinci italyan bağımsızlık savaşı" ndaki birliklerini resmettiği söylenmektedir.

Tuval'in sol bölümünde yer alan duvarın arkasında resmedilen bir gölge; birinin öpüşen çifti izliyor olduğuna işaret ediyor. 

Her iki sevgilide bu alelacele buluşma ve öpüşmenin biraz sonra bitecek olmasının tedirginliği içerisinde ürkek ve tutkulu bir şekilde öpüşmeye ve kucaklaşmaya devam etmektedirler.

Francesco Hayez Öpücük Tablosunun İki Versiyonunu Daha Yapmıştır


Öpücük adlı tablonun her ne kadar orjinal hali bu olsa'da ilerleyen yıllarda Hayez tarafından tablonun 2 farklı versiyonu daha yapılmıştır. (Ama her zaman, ilk ve orjinal olan eserler çok daha değerlidir)

Yorum Gönder

Yorum Gönder